Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Gastroenterit

Gastroenterit

Gastroenterit, mide ve bağırsakları içeren gastrointestinal sistemin iltihaplanmasıdır. Genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır, ancak parazitler, gıda alerjileri veya toksinlerin yutulmasından da kaynaklanabilir.

Patofizyoloji:

Gastroenterite virüsler, bakteriler ve parazitler dahil olmak üzere çeşitli patojenler neden olur. Bu patojenler mide ve bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olarak bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi semptomlara yol açabilir. Bazı durumlarda enfeksiyon, akciğerler veya kan dolaşımı gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Belirtiler ve Bulgular:

Gastroenterit belirtileri arasında bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş yer alır. Diğer belirtiler arasında iştah kaybı, dehidrasyon, yorgunluk ve baş ağrısı sayılabilir.

Teşhis

Gastroenterit tanısı genellikle fizik muayene ve hastanın tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesine dayanır. Enfeksiyonun nedenini belirlemek için dışkı örneği veya kan testi gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

Tedavi ve Başlıca İlaçlar:

Gastroenterit tedavisi enfeksiyonun nedenine bağlıdır. Viral enfeksiyonlar genellikle kendiliğinden düzelir, ancak bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik gerektirebilir. Diğer tedaviler arasında dehidrasyonu önlemek için sıvılar, bulantı önleyici ilaçlar ve ishal önleyici ilaçlar yer alabilir.

Ayırıcı Tanı:

Gastroenteritin ayırıcı tanısı, gıda zehirlenmesi, irritabl bağırsak sendromu ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi benzer semptomlara neden olabilecek diğer durumları içerir. Gastroenterit tanısı koymadan önce bu durumların ekarte edilmesi önemlidir.